Op het MLA beginnen de dagen met lesuren. Tijdens deze uren heb je vast ingeroosterde vaklessen met je klas. Daarnaast heb je elke dag tenminste één werktijduur. Tenminste een dag van tevoren schrijf je je via de computer in voor het vak waaraan je in dat uur wilt gaan werken.

Tijdens zo’n uur zit je niet per se met je klasgenoten in hetzelfde lokaal: er kunnen ook leerlingen uit andere klassen van jouw deelschool ingepland hebben bij dezelfde docent. In de werktijd kan je de opdrachten maken die op de studiewijzers staan, maar je kunt ook werk nakijken, leerstof opzeggen, een toets maken of extra hulp en uitleg vragen aan de aanwezige docent.

De werktijd past goed bij Montessori-onderwijs: je leert er om zelf keuzes te maken, verantwoordelijk te zijn voor de voortgang van je eigen werk, anderen te helpen en samen te werken. Als blijkt dat je dit goed kan, geven we je veel ruimte om op je eigen wijze te werken. Zo groeit niet alleen je zelfstandigheid, maar ook je zelfvertrouwen. Je leert op deze manier ‘het zelf te doen’.