Op het MLA begint de dag meestal met lessen. Naast deze klassikale uren hebben we ook ‘werktijd’. Daarin bepaal jezelf aan welk vak je wilt werken. Per vak is er een apart lokaal waar ook leerlingen van andere klassen en leeftijden (van dezelfde deelschool) zitten. In de onderbouw zijn er per week zes uren werktijd en je schrijft je hier digitaal voor in.

Tijdens de werktijd kun je aan de stof uit het blokboek werken, maar je kunt ook werk nakijken, een samenwerkingsopdracht doen, een toets maken of extra hulp en uitleg vragen aan de aanwezige docent.

De werktijd is echt een Montessori-ding, omdat het je leert om zelf keuzes ze maken, verantwoordelijkheid te nemen, anderen te helpen en samen te werken. Hoe meer je in staat bent om zelf keuzes te maken en de verantwoordelijkheid te nemen, hoe meer vrijheid en ruimte je krijgt in je leerproces. Niet alleen je zelfstandigheid groeit hierdoor, maar ook je zelfvertrouwen. Je leert op deze manier ‘het zelf te doen’.