Definitief Ontwerp gebouwen A en C

In september is het voorlopig ontwerp van de Pieter de Hoochstraat gepresenteerd aan de medewerkers, de buurt en aan de gemeente.

Laurens-Jan ten Kate en Herman Hertzberger (beide van AHH) vertellen meer over de achtergrond en de totstandkoming van het ontwerp in dit filmpje dat samen met een aantal leerlingen is gemaakt van de livestream presentatie.

Vervolgens is zowel met een klankbordgroep van medewerkers als met de buurt en de gemeente het ontwerp in meer detail besproken. De feedback daarop is door het projectteam en Architectenbureau Herman Herzberger meegenomen in de fase naar het definitieve ontwerp dat is goedgekeurd door de school en momenteel ter beoordeling ligt bij de welstandscommissie van de gemeente.

De belangrijkste aanpassingen op het voorlopig ontwerp

• De uitwerking van de gevel conform de wens van de gemeente, om deze een meer bij Amsterdam-Zuid passende uitstraling te geven.
  • De aanpassing van de gevel in de Pieter de Hoochstraat na overleg met de buren op nummer 84, waardoor er geen lichtoverlast bij verhuur in de avond zal zijn.
  • En ook de toevoeging van een buiteningang voor de gymzaal aan de Hobbemakade voor avondverhuur zodat er geen extra overlast in de Pieter de Hoochstraat is.
  • De aanpassing van de gevel in de Pieter de Hoochstraat waardoor deze optisch meer vrij staat van de aangrenzende huizen aan de bovenzijde.
  • De toevoeging van een inpandig balkon boven de ingang van de fietsenkelder zodat, op verzoek van de buurt, direct toezicht mogelijk is door de conciërges.
  • Op verzoek van de buurt de aanpassing van de gevel aan de Ruysdaelstraat waardoor deze minder glasoppervlakte heeft en daarmee minder inkijk ten opzichte van de huizen aan de overkant.
  • Op verzoek van de buurt de toevoeging van een hek voor de ingang aan de Ruysdaelstraat om te voorkomen dat dit een ‘hangplek’.
  • De aanpassing van het interieur van de monumentale gebouwen conform de voorschriften van monumentenzorg.
  • Een nadere uitwerking van de binnentuin.
  • Het besluit om te werken met een Warmte Koude Opslag (WKO) voor bodemwarmte. Naast het feit dat dit een duurzame oplossing is, maakt dit de meer geluid producerende warmtepompen overbodig.

Duurzaamheid

Voor zowel de nieuwbouw als voor de monumentale gebouwen is het streven om het ontwerp en de aanpassingen zo duurzaam mogelijk te realiseren ten aanzien van het slopen, het hergebruik van materialen, de toe te passen nieuwe materialen en het verbruik c.q. het opwekken van energie na oplevering.

Monumenten B en D

Naast de nieuwbouw, worden de monumenten (gebouwen B en D) grondig gerenoveerd en gemoderniseerd, met behoud van karakter. Sommige ruimtes krijgen zelfs een nieuwe bestemming, zoals de mediatheek die op de plaats van de huidige aula en de kantine komt en nieuwe leerpleinen op de 3e etage van gebouw D. Op de beelden hieronder is een sfeerimpressie te zien van deze nieuwe ruimtes.

Een andere grote verandering is dat in het ontwerp is voorzien in een rondgang die alle gebouwen als een kloostergang met elkaar verbindt en een binnentuin omlijst.

Impressies definitief ontwerp