“Help mij het zelf te doen.” Dit is een beroemde uitspraak van Maria Montessori over wie je elders op deze website meer kunt lezen. Deze uitspraak is nog steeds belangrijk voor ons op het MLA: we willen je leren het zelf te doen. Hierbij vinden we drie woorden belangrijk: vertrouwen, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Vertrouwen

Vertrouwen is een kernbegrip op het MLA: wij gaan ervan uit dat een leerling zijn werk zelf maakt, dat hij afspraken nakomt en op een respectvolle manier met anderen omgaat. Mocht dit een keer niet lukken, dan gaan wij met jou in gesprek om te kijken hoe het komt dat het niet is gelukt. Samen kijken we hoe je dit een volgende keer kunt voorkomen en welke hulp je hierbij misschien nodig hebt. In dit gesprek nemen wij jou serieus en we luisteren ook naar wat jij te zeggen hebt. Door op deze manier met elkaar om te gaan ontstaan een veilige sfeer en wederzijds vertrouwen.

Verantwoordelijkheid

In die sfeer van vertrouwen willen we jou ook leren hoe je verantwoordelijk kunt zijn. Het gaat ons er niet alleen om dat je verantwoordelijk leert omgaan met je schoolwerk, maar ook met de mensen om je heen. Wij geven jou de verantwoordelijkheid om zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken. Tijdens dit proces mag je natuurlijk ook fouten maken. Als je nadenkt over fouten die je hebt gemaakt zal je ze een volgende keer niet maken: zo heb je iets geleerd.

Zelfstandigheid

Op onze school krijg je de ruimte om zelfstandig te worden. Hoe meer jij in staat bent om verantwoordelijkheid te nemen, des te meer vrijheid en ruimte krijg je van ons tijdens je opleiding. Op deze manier groeien jouw zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Zo leer je het écht zelf te doen!