“Help mij het zelf te doen.” In het Italiaans klonk dat waarschijnlijk nog mooier, toen Maria Montessori deze wijze woorden sprak. Wij werken op het MLA nog altijd vanuit deze gedachte. Om jou het zelf te kunnen laten doen, zijn er volgens ons drie woorden belangrijk; vertrouwen, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Vertrouwen

Onze grondhouding op het MLA is vertrouwen. Dit betekent, dat wij ervan uitgaan dat een leerling zijn werk zelf maakt, dat hij afspraken nakomt en op een respectvolle manier met anderen omgaat. Mocht dit een keer niet lukken, dan gaan wij met jou in gesprek om te kijken hoe het komt dat iets niet is gelukt. Samen kijken we hoe je dit een volgende keer zou kunnen voorkomen en welke hulp je hierbij nodig hebt. In dit gesprek nemen wij jou serieus en luisteren ook naar wat jij te zeggen hebt. Door deze manier van omgaan met elkaar ontstaat een veilige sfeer, verdraagzaamheid en wederzijds vertrouwen.

Verantwoordelijkheid

Doordat er een basis van vertrouwen is, kunnen wij jou ook leren wat verantwoordelijkheid is en hoe je daarmee om kunt gaan. Het gaat hierbij niet alleen om verantwoordelijkheid met betrekking tot het leren, maar ook om sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij geven jou de verantwoordelijkheid om zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken. In dit proces mag ook fouten gemaakt. Door hierop te reflecteren, kan jij namelijk bewuster worden van jouw handelen, waardoor jij juist van jouw fouten kunt leren.

Zelfstandigheid

Binnen onze school krijg je de ruimte om zelfstandig te worden. Hoe meer jij in staat bent om verantwoordelijkheid te nemen, hoe meer vrijheid en de ruimte jij krijgt in jouw leerproces. Hierdoor groeit jouw zelfstandigheid en ook hopelijk ook jouw zelfvertrouwen. Op deze manier leer je het echt zelf doen.