Maria Montessori werd op 31 augustus 1870 in Italië geboren. Ze studeerde wiskunde, biologie, Italiaans, Latijn. Zij was een van de eerste vrouwelijke studenten geneeskunde van Italië en in 1896 werd zij zelfs de eerste vrouwelijke arts.

Zij kwam op een gegeven moment in een ziekenhuis in Rome en zag daar ‘idiote’ kinderen. Ze ontdekte dat deze kinderen helemaal niet ‘idioot’ waren, maar dat deze kinderen zich nooit hadden kunnen ontwikkelen. Deze kinderen hadden namelijk geen speelgoed of andere spullen waarmee zij konden leren. Dit vond zij heel erg en zij ging zich verdiepen in de ontwikkeling van kinderen en maakte uiteindelijk zelf materiaal.

Maria Montessori kwam tot de ontdekking dat ieder kind zich heel graag wil ontwikkelen en dat ouders en docenten moeten kijken wat een kind op een bepaald moment nodig heeft om een stapje verder te komen. Een bekende uitspraak van haar is ‘Help mij het zelf te doen’.

Met haar ideeën is zij heel erg beroemd geworden. Zij heeft in verschillende landen lezingen en cursussen gegeven over haar Montessorimethode. In 1936 kwam zij in Nederland wonen.