De locatie

Waarom een nieuwe locatie?

Het MLA bestaat al ruim 90 jaar en heeft vele locaties gekend. Geen van de gebouwen waren bedoeld – en daarmee specifiek geschikt – voor montessoriaans onderwijs.

De huidige panden aan de Pieter de Hoochstraat zijn dusdanig verouderd dat ze niet meer geschikt zijn voor het hedendaags onderwijs en worden de komende jaren herbouwd en vernieuwd. Meer informatie is te vinden in de gids Huisvesting.

Toekomst

Om het MLA toekomstbestendig te maken hebben de medewerkers onder andere uitgesproken het aantal leerlingen terug te willen brengen naar 1100 op de Pieter de Hoochstraat. Tegelijkertijd zorgt een school op een nieuwe locatie ook voor betere spreiding van het montessoriaans onderwijs over de stad en daarmee voor een betere bereikbaarheid.

Uiteindelijk is besloten een tweede MLA-school te starten in de nieuw te ontwikkelen Sluisbuurt, in eerste instantie geschikt voor 700 leerlingen. Mogelijk wordt dit op termijn uitgebreid naar 1100.

Met dit besluit ontstaat de uitgelezen mogelijkheid voor het MLA om de onderwijsvisie en -huisvesting direct op elkaar aan te kunnen laten sluiten. Hierdoor wordt een toekomstbestendige leeromgeving gerealiseerd waarbij de waarden van het montessorionderwijs direct bij de start van de nieuwe school optimaal worden gefaciliteerd en ingevoerd.

Waar?

We starten de komende jaren met MLA#2 in één van de bestaande gebouwen van het MLA.

De nieuwe school wordt gebouwd in de Sluisbuurt; een nog te bouwen wijk bij Zeeburgereiland, aan de oostkant van Amsterdam. De school is straks goed bereikbaar per fiets vanuit Noord en Oost en met het OV (tram 26 vanaf Amsterdam CS).

Ontwerp & planning

Architectenbureau de Architekten Cie. heeft de aanbesteding voor het ontwerp van het MLA#2 in de Sluisbuurt gewonnen. Dit Amsterdamse bureau heeft al vele iconische gebouwen ontworpen in en (ver) buiten de stad en zal onder meer ook de eerste woontoren, ‘Justus’ (100 meter hoog),  in de Sluisbuurt ontwikkelen.

De in gebruik name van het nieuwe schoolgebouw wordt op dit moment voorzien aan het begin van schooljaar 2024/2025.

Sinds afgelopen najaar zitten we vol in de ontwerpfase. En we zijn blij dat we hier nu een aantal beelden van het schetsontwerp kunnen laten zien.

Voorlopige planning*

• Ontwerpfase – september 2021 tot maart 2023
  • Bouw schoolgebouw – maart 2023 tot juni 2024
  • Inrichting en verhuizing – juni tot september 2024
  • Ingebruikname schoolgebouw – september 2024

*Alle ontwikkelingen over de voortgang in ontwerpproces worden via deze website kenbaar gemaakt.