Ja, het Montessori Lyceum Amsterdam is een school waar standaardvakken, zoals Nederland, Engels, aardrijkskunde en wiskunde worden aangeboden. Daarmee geven wij jou, net als alle andere middelbare scholen, de juiste basis om vol zelfvertrouwen een vervolgopleiding te starten. Naast het standaardprogramma bieden wij je ook bijzondere vakken. Dit geeft je de ruimte om je te ontwikkelen in een richting waar jij blij van wordt. Deze vakken maken jouw tijd bij ons op school misschien wel nog leuker en waardevoller…

Keuzevakken havo/vwo/gymnasium

Als je in de onderbouw van havo en vwo zit, volg je elk jaar twee keuzevakken. Je kunt kiezen uit tekenen, textiele werkvormen, drama en muziek. Als je hierover meer wilt weten kan je een kijkje nemen op ons kunstblog MLArts. Mocht je tekenen of drama erg leuk vinden, dan kan jij dit ook als eindexamenvak kiezen, naast vakken als filosofie, maatschappijwetenschappen en wiskunde-D.

Versterkt talenonderwijs

In de bovenbouw van havo, vwo en gymnasium bieden we zogenaamd ‘versterkt talenonderwijs’ aan: je kunt voor de talen Duits, Engels en Frans een verdiepingsprogramma volgen. Aan het eind van dit programma doe je een internationaal erkend examen: Goethe-examen voor Duits; Cambridge Certificate, zowel op Advanced als op Proficiency-niveau voor Engels en DELF-examen (Diplôme d’Etudes en Langue Française) voor Frans. Als je bijvoorbeeld later in het buitenland wilt gaan studeren of een vervolgstudie in een andere taal wilt volgen, kan een dergelijk diploma goed van pas komen.

Keuzevakken mavo/havo

In de onderbouw van mavo/havo kies je ook twee keuzevakken. Ook dan is er keuze uit tekenen, textiele werkvormen, drama en muziek. Op de mavo is tekenen bij ons ook een eindexamenvak.

Science

In de mavo/havo-afdeling start iedereen in de eerste klas met het vak science. Tijdens de science-uren ben je actief bezig met je hoofd, hart en handen. Zo ga je bijvoorbeeld op excursie naar een boerderij, waar je leert hoe bepaalde producten gemaakt worden. Vervolgens moet jijzelf een product maken en deze verkopen op een markt binnen school. Ook ga je bijvoorbeeld naar de Oeverlanden om bodemonderzoek te doen. Science wordt in de tweede klas opgevolgd door techniek en nask 1 (natuurkunde/scheikunde).

Toekomst voor talent

Halverwege de derde klas van de mavo start het vak toekomst voor talent (TvT). Bij dit vak werk je in leerjaar 3 en 4 ieder blok aan een project en ontdek je vaardigheden en competenties die je nodig hebt voor een vervolgstudie of werk; Hoe pak je een grote opdracht aan? Op welke manier houd je contact met de opdrachtgever? Hoe werk je goed samen? Hoe kom je samen tot een mooi eindproduct? Alles wat je hebt geleerd tijdens een project leg je vast in jouw loopbaanportfolio.

In het vierde leerjaar presenteer je met jouw groepje één van de vier projecten tijdens de meesterproef. Een jury van docenten, collega’s van mbo-opleidingen en andere personen van buiten de school beoordelen jullie project. Een hele spannende, maar leerzame ervaring.