Ja, het Montessori Lyceum Amsterdam is een school waar standaardvakken, zoals Nederland, Engels, aardrijkskunde en wiskunde worden aangeboden. Daarmee geven wij jou, net als alle andere middelbare scholen, de juiste basis om vol zelfvertrouwen een vervolgopleiding te starten. Naast het standaardprogramma bieden wij jou ook een hoop bijzondere vakken. Dit geeft jou de ruimte om je te ontwikkelen in een richting waar jij blij van wordt. Deze vakken maken jouw tijd bij ons op school misschien wel nog leuker en waardevoller…

Keuzevakken havo/vwo/gymnasium

Als je in de onderbouw van de havo en het vwo zit, moet je twee keuzevakken kiezen. Je kunt kiezen voor tekenen, textiele werkvormen, drama en muziek (kijk eens op ons kunstblog MLArts). Mocht je tekenen en/of drama erg leuk vinden, dan kan jij dit ook als eindexamenvak kiezen, naast vakken als filosofie, maatschappijwetenschappen en wiskunde-D.

Versterkt talenonderwijs

In de bovenbouw van de havo, het vwo en het gymnasium wordt er versterkt talenonderwijs aangeboden. Als je hieraan mee doet, dan kun je een internationaal erkend examen doen in Duits (Goethe-examen), Engels (Cambridge Certificate, zowel op Advanced als op Proficiency niveau) en Frans (DELF-examen, Diplôme d’Etudes en Langue Française). Dit is bijvoorbeeld handig als jij in het buitenland wilt studeren, een vervolgstudie in een andere taal wilt volgen óf jezelf gewoon extra wilt uitdagen.

Keuzevakken mavo/havo

In de onderbouw van mavo/havo moet je ook twee keuzevakken kiezen. Je kunt kiezen voor tekenen, textiele werkvormen, drama en muziek. Op de mavo kun je tekenen als eindexamenvak kiezen.

Science

In de mavo/havo-afdeling start iedereen in de eerste klas met het vak science. Tijdens de science-uren ben je actief bezig met je hoofd, hart en handen. Zo ga je bijvoorbeeld op excursie naar een boerderij, waar je leert hoe bepaalde producten gemaakt worden. Vervolgens moet jijzelf een product maken en deze verkopen op een markt binnen school. Ook ga je bijvoorbeeld naar de Oeverlanden om bodemonderzoek te doen. Science wordt in de tweede klas opgevolgd door techniek en nask 1 (natuurkunde/scheikunde).

Toekomst voor talent

Halverwege de derde klas van de mavo start het vak toekomst voor talent (TvT). Bij dit vak werk je in leerjaar 3 en 4 ieder blok aan een project en ontdek je vaardigheden en competenties die je nodig hebt voor een vervolgstudie of werk; Hoe pak je een grote opdracht aan? Op welke manier houd je contact met de opdrachtgever? Hoe werk je goed samen? Hoe kom je samen tot een mooi eindproduct? Alles wat je hebt geleerd tijdens een project leg je vast in jouw loopbaanportfolio.

In het vierde leerjaar presenteer je met jouw groepje één van de vier projecten tijdens de meesterproef. Een jury van docenten, collega’s van mbo-opleidingen en andere personen van buiten de school beoordelen jullie project. Een hele spannende, maar leerzame ervaring.